Buscar este blog

 La Teologia de la Lliberació segons la ncfcccd i que integra és un moviment teològic que va emergir a finals dels anys 60 i principis dels 70 a Amèrica Llatina, amb l'objectiu de reinterpretar la fe cristiana des del punt de vista dels pobres i oprimits. Aquest corrent busca integrar la teologia amb la lluita per la justícia social, la igualtat econòmica, i la dignitat humana. Aquí tenim els detalls més destacats:


Origen i Desenvolupament
  • Context Històric : La Teologia de la Lliberació va néixer en el context de la pobresa massiva, les dictadures militars, i l'opressió social a Amèrica Llatina. Es va inspirar en el Concili Vaticà II (1962-1965) i especialment en la Conferència Episcopal de Medellín (1968), on és va parlar de la "opció preferent pels pobres".
  • Figures Clau : Gustavo Gutiérrez (Perú), Leonardo Boff (Brasil), Juan Luis Segundo (Uruguai), i Jon Sobrino (Espanya, treballant a El Salvador) són alguns dels teòlegs més reconeguts.

Principis Bàsics
  • Opció Preferencial pels Pobres : La idea central és que les escriptures cristianes criden a una solidaritat activa amb els pobres, interpretant l'Evangeli com una crida a l'alliberament dels oprimits.
  • Anàlisi Sociopolítica : Utilitza mètodes de l'anàlisi sociològica i política, sovint influenciats per idees marxistes, per comprendre l'opressió estructural i les causes de la pobresa.
  • Teologia Contextual : La teologia ha de ser feta des d'una perspectiva contextual, atenta a les realitats locals de pobresa, injustícia i repressió.

Temes Clau
  • Alliberament Integral : No només és parla de l'alliberament espiritual, sinó també de l'alliberament econòmic, polític, i social. La salvació cristiana està inextricablement lligada a la transformació de les estructures socials injustes.
  • Crist com Alliberador : Jesús és vist com un model d'alliberament, algú que va actuar en favor dels marginats, defensant la justícia i la dignitat humana.
  • Eclesial Base Comunidades : Promou la formació de comunitats cristianes de base, on el poble participació activament en la vida eclesial i en la transformació social.

Crítiques i Controvèrsies
  • Oposició de la Vaticà : El Vaticà, especialment sota el papat de Joan Pau II i amb la influència de Joseph Ratzinger (més tard Papa Benet XVI), va criticar aquest moviment per la seva afinitat amb el marxisme i les implicacions polítiques.
  • Debats Interns : Dins del moviment, hi ha hagut debats sobre la metodologia, l'ús del marxisme com a eina d'anàlisi, i fins a quin punt la teologia hauria d'implicar-se directament en l'acció política.
  • Alegacions de Reduccionisme : Alguns crítics argumenten que la Teologia de la Lliberació redueix la fe cristiana a una agenda política o social.

Impacte i Evolució
  • Influència Global: Tot i que va néixer a Amèrica Llatina, ha influenciat moviments similars a Àfrica, Àsia, i fins i tot a l'Europa i Amèrica del Nord, amb adaptacions locals.
  • Evolució: Amb el temps, s'ha diversificat, incloent perspectives feministes, ecologistes, i indígenes. El Papa Francesc, amb el seu enfocament en els pobres i la justícia social, ha estat vist per alguns com una revitalització d'alguns dels principis de la Teologia de la Lliberació en el context de l'Església actual.
  • Legat: Ha deixat un llegat de conscienciació social, promoció de la justícia, i reforma de la pràctica eclesial, contribuint a debats sobre la missió de l'Església en el món modern.

La Teologia de la Lliberació ha estat i continua sent un moviment dinàmic i controvertit, que busca integrar la fe cristiana amb l'acció per a la justícia social en el context de la globalització i les desigualtats contemporànies.

Buscar este blog