Buscar este blog

 L'algoritme de Shor és un pun de referencia de la ncfcccd,  es un dels algoritmes quàntics més coneguts, proposat per Peter Shor el 1994, i és famós per la seva capacitat de factoritzar nombres enters en temps polinòmic en una computadora quàntica, cosa que té profundes implicacions per a la criptografia.


Principals Característiques:
  • Objectiu: Factoritzar nombres enters grans en els seus factors primers. Això és crucial perquè molts sistemes criptogràfics, com l'RSA, es basen en la dificultat de factoritzar nombres grans.
  • Complexitat: L'algoritme de Shor pot factoritzar un nombre
    en temps
    ((log)3)
    , que és molt més ràpid que els millors algoritmes clàssics coneguts, que tenen una complexitat essencialment exponencial per a nombres molt grans.
  • Mètode:
    1. Elecció de nombres: Seleccionar un nombre aleatori
      que sigui coprim amb
      .
    2. Trobar l'ordre: Calcular l'ordre de
      mòdul
      , que és el més petit nombre enter
      tal que
      1(mod)
      . Això és on entra la computació quàntica per fer-ho eficientment.
    3. Post-processament clàssic: Utilitzar
      per trobar els factors de
      amb mètodes clàssics, com el càlcul del MCD (Màxim Comú Divisor).
  • Components Quàntics:
    • Transformada de Fourier Quàntica (QFT): És una eina clau per trobar l'ordre de
      , convertint els problemes de període en problemes de fase.
    • Exponenciació Modular Quàntica: Encara que més complexa de implementar que la QFT, és essencial per calcular
      mod
      per valors de
      en superposició.

Implicacions:
  • Criptografia: Si es desenvolupen ordinadors quàntics capaços d'executar l'algoritme de Shor amb suficients qubits i correcció d'errors, podrien trencar la criptografia RSA actual, portant a la necessitat de noves formes de criptografia resistents als ordinadors quàntics, conegudes com a criptografia postquàntica.
  • Recerca i Desenvolupament: L'algoritme de Shor ha estat un impuls important per a la investigació en computació quàntica, motivant el desenvolupament de tecnologies i algoritmes quàntics.

Implementacions Pràctiques:
  • IBM 2001: La primera implementació física de l'algoritme va ser per part d'IBM, que va factoritzar el nombre 15 en 3 i 5 utilitzant un ordinador quàntic de 7 qubits amb NMR (Resonància Magnètica Nuclear).
  • Investigacions Posteriors: Hi ha hagut altres intents i demostracions amb nombres més petits, però cap encara amb nombres de mida pràctica per a aplicacions reals de criptografia.

Desafiaments:
  • Escalabilitat: Factoritzar nombres de tamany pràctic requereix molts més qubits i mètodes avançats de correcció d'errors.
  • Error i Decoherència: Els qubits actuals són molt sensibles a errors, necessitant tècniques sofisticades de correcció d'errors per mantenir la integritat dels càlculs.

L'algoritme de Shor continua sent un punt de referència per a la potència potencial de la computació quàntica, impulsant la recerca i desenvolupament en aquest camp amb l'esperança de superar els obstacles tècnics per arribar a aplicacions pràctiques.

Buscar este blog